luni, 2 decembrie 2013

Cintezele decorative


   Mod de viata :
                  Cintezele decorative sunt pasari sociabile , ce alcatuiesc grupuri in afara perioadei de clocit. Un stol   caracteristic poate fi alcatuit din multe specii , chiar si specile de pasari-croitor cu care se inrudesc. Atat in libertate cat si in captivitate , pare ca toti membrii stolului isi sincronizeaza miscarile. Pasarile se hranesc impreuna si isi iau zborul in acelasi timp, iar in timpul zborului stolul pare a fi o singura entitate. Comportamentul grupului este coordonat probabil de un sistem de semnale acustice. Se presupune ca aterizarea si decolarea sunt reglate de diferite tipete , la fel ca si celelalte miscari din timpul zborului. Celelalte manifestari comune , ca de exemplu ingrijitea penelor , intaresc relatile din cadrul grupului.

duminică, 1 decembrie 2013

Renul

Mod de viata:

        Tara renilor este atat tundra nordica cat si padurea de conifere din Taiga. In aceasta clima aspra cu ingheturi frecvente , renii traiesc in turme . Cea mai mica turma este compusa cel putin  din 20 de animale , iar cea mai mare , uneori numara mai multe mii de exemplare. Ziua turma este permanenta in miscare dupa hrana , pe pamantul lipsit de vegetatie. Renul nu are o vedere deosebit de buna si de aceea se bazeasa pe mirosul sau dezvoltat , atat in  cautarea hranei  cat si in depistarea pericorelor.
            Primavara , turmele de reni alatura si migreaza impreuna catre pasunile de vara. In acest caz sunt pe drum reregula chiar si 200 de mii de animale , ce se deplaseaza spre teritori mai inierbate.
           La prima zapada se aduna din nou pentru reintoarcerea la adapostul de iarna. Migratia periodica , in functie de anotimp , are loc printr-un mers rapid , la trap. Renul poate sa atinga viteza de 60-70 km pe ora , dar in timpul migratiei este mult mai lent.
          Renul este un inaator excelent datorita fortei portante data de parul cu fir gros,care inmagazineaza aerul ,  astfel renul traverseaza inotant cu usurinta  parauri , rauri sigolfuri late , ce ii apar in drum in timpul migratiei . Nu toate specile de reni migreaza , unele turme raman pe loc tot timpul anului in luminisurile din paduri.