sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Vidra nord-americana

Mod de viata:

   Vidara nord-americana poate fi intalnita pe malurile raurilor si alte lacuri din America de Nord , incepand cu regiunea de tundra , pana in Golful Mexic. Isi sapa vizuinain malurile inalte si isi cauta hrana in zonele din apropierea raurilor ce traverseaza regiunile silvatice. In lunile de iarna parcuge sute de kilometri pe uscat, in cautare de ape ce nu au inghetat.
   Pe uscat vidra inainteaza prin sarituri, iar pe zapada se deplaseaza realizand trei sarituri rapide, dupa care aluneca prelung, iar in final repeta intreaga miscare. Multumita corpului alungit si hidrodinamic si a membrelor puternice , este u inotator excelent. Cand inoata incet sau aproape de suprafata apei,  vasleste cu toate cele patru membre. Pentru a accelera misca rapid in sus si jos din partea posterioara a corpului.
   Vidra este de regula activa noaptea, insa in locurile linistitepoate fi observata uneori si dimineata devreme sau dupa-masa tarziu. Ramane timp de cateva zile in vizuina sa si doarme doar pe timpul celor mai cumplite ingheturi.