marți, 8 septembrie 2015

Leul alb

Masculii sunt mai mari decat perechile lor, lungimea lor atingand 120 cm, iar greutatea – pana in 250 – 260 kg. Femelele cantaresc cam pe jumatatea masculilor, iar lungimea lor este de 110 cm.
Fiindca masculii sunt mai grei si mai lenti, femelele sunt cele care vaneaza de obicei.
Pentru a vana, leul alb trebuie sa se apropie considerabil de prada, la o distanta de aproximativ 30 m, deoarece nu poate alerga repede decat pe distante scurte.
Dupa ce se maturizeaza, masculii sunt alungati din grup pentru a nu se imperechea cu vreo ruda. Ei trebuie sa caute si sa isi stabileasca un teritoriu al lor, dupa care sa isi formeze propria familie. Femelele raman toata viata in familia in care s-au nascut.
Puii se nasc albi, dar pe masura ce cresc, culoarea se mai inchide catre un crem deschis.
Culoarea sa alba reprezinta si un dezavantaj, deoarece ii face mai vulnerabili: sare in evidenta, nu se pot camufla si sunt mult mai vizibili pentru alti pradatori.
Dupa descoperirea lor, leii albi au fost exploatati de occidentali, vanati si pusi in parcurile zoo private.

Sursa == http://www.cultura-generala.com

Ursul polar

Ursul polar (Ursus maritimus) este cel mai mare pradator intalnit pe uscat in regiunile arctice, a carui greutate poate atinge la maturitate in cazul masculilor 600 kg, iar la femele - 300 kg. Au aproape 2 m in inaltime si 3 m in lungime.
Corpul este acoperit cu o blana groasa care, alaturi de stratul de grasime de sub piele, ii asigura o temperatura optima si a carei culoare poate varia de la alb la crem sau gri in functie de anotimp.
Inoata foarte bine folosindu-se de membrele anterioare pentru a se propulsa si de cele posterioare pentru a carmui. Pot sta sub apa pana la cinci minute si pot atinge o viteza de aprox. 10 km/h inotand, pe cand pe uscat sunt mai lenti decat celelalte specii de ursi. Alte diferente fata de ceilalti sunt picioarele mai mari, cu labe acoperite de blana si cu ventuze ce asigura aderenta pe gheata, dinti mai mici si mai ascutiti si gat mai puternic.
Simturile cele mai dezvoltate la ursul polar sunt mirosul, putand simti prada de la o distanta de 30 km, dar si vazul. Vaneaza foci in special si este inzestrat cu o mare rabdare, asteptand langa o copca minute intregi ca acestea sa iasa la suprafata. Se mai hraneste si cu lei de mare, morse, casaloti.
Perioada de imperechere la ursii polari se intinde din luna martie pana in luna iunie. Femelele nasc de obicei doi pui, dupa o perioada de gestatie de pana la 260 zile. Acestea construiesc un barlog care sa asigure nou-nascutilor o temperatura mai ridicata decat in exterior si au grija de acestia pana la varsta de 2 sau 3 ani.
Ursii polari pot trai si 40 de ani.
Sursa ==  http://www.cultura-generala.com