marți, 10 ianuarie 2012

Tigrul siberian

                                                                    Mod de viata: 

Tigrul siberian traieste pe un teritoriu urias, ce poate avia chiar si 3000 de kilmetri patrati. Daca intro anumite ragiune caseste o sursa acolo mai mulsi  ani. Daca prada este putina se intinpla sa atace animalele domestice, si masculu si femela isi marcheaza teritoruiu prin turilor pe scoarta copacilor. Teritorului unui mascul  se poate suprapune doar cu teritorui unui mascul se poate suprapune doar cu teritoriu memelelor. Masculii isi apara teritoriil doar fata de alti masculi. Cel mai indarjit isi apara zonele inportante cum ar fi cele vecine cu teritoriu femelelor sau cele bogate in hrana. Masculul duce un mod de viata singuratic. Este rabdator  cu femelele si accepta ca alti tigri , masculi ori femele , sa ii  traverseze teritoriul. 

     Femelele nasc 2-4 pui, după o perioadă de gestație de 104 zile.
Tigrii siberieni sunt vânători solitari. Puii stau cu mama lor cel mult doi ani, apoi pornesc să își ia în stăpânire un teritoriu propriu. Masculii se îndepărtează de locul unde s-au născut, însă femelele rămân adesea aproape de teritoriul mamei.
Se hrănesc cu căprioare, porci sălbatici și bivoli.
Tigrul este o specie în pericol de dispariție. Tigrul siberian și tigrul chinezesc sunt specii extrem de periclitate, aduse aproape în pragul dispariției.
Usor de recunoscut după blana lor vărgată, cei mai mulți tigri trăiesc în păduri sau în zone cu multă iarbă. Sunt înotători puternici și adesea se scaldă în lacuri sau râuri. Până în ultimele decenii au existat opt subspecii distincte de tigru. La ora actuală au mai rămas însă numai cinci, dintre care tigrul siberian se confruntă cu pericolul iminent al dispariției.                                                        
                                                                                                                     



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu